Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 február 22.

Szintet lép az evezőssport a MATE-n

Egyetemünk együttműködési megállapodást kötött a Magyar Evezős Szövetséggel, mely az ország egyik legrégebben megalakult sportági szakszövetsége. Az evezés 1893 óta töretlenül jelen van Magyarországon, mind a szabadidő-, mind pedig az élsport terén. Az evezés egyike a 2013-ban indított kiemelt sportágfejlesztési programban kijelölt 16 sportágnak.

Kovács Zoltán, a MATE Testnevelési és Sport Intézet igazgatója a megállapodás kapcsán kiemelte, hogy a MATE-n a rendszeres sportolás, a versenysport és az egyetemi oktatás egysége nemcsak maximálisan összeegyeztethető, hanem az intézmény küldetésének egyik fő üzenete is.

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elnöke az együttműködés kapcsán elmondta, hogy a szövetségnek stratégiai elképzelései vannak az egyetemi evezős sport fejlesztésével kapcsolatban, különösen ezen a Balatoni helyszínen. Kiemelte azt az értékrendet, amely az „egyetemi evezés” évszázados hagyományai során alakult ki, hazánkban ugyanis Széchenyi István honosította meg ezt a sportágat 1841-ben. Az egészségmegőrzés, a versenyszellem mellett beszélt az evezés közösségteremtő erejéről is, ami egyetemi környezetben különösen fontos tényező.

A MESZ fejlesztési igazgatója, Szögi László hangsúlyozta, hogy jelen esetben a szerződő feleknél teljes mértékben összecsengenek a közös célok és elképzelések. Leszögezte, a keszthelyi helyszín alkalmas rá, hogy az együttműködési megállapodás valamennyi eleme teljesüljön. Ennek érdekében a szövetség eszközöket és szakmai segítséget is nyújt az evezés, mint versenysport beindításához. Ehhez kapcsolódóan egy egyetemi evezős szövetség létrehozását is tervezik, valamint egy új olimpiai sportág, a beach sprint (tengeri evezés) hazai meghonosítása is szerepel a terveik között, elsőként a Balatonon, Keszthelyen.

Dr. Szabó Péter általános campusfőigazgató-helyettes elmondta, hogy a MATE és a Georgikon Campus nagy hangsúlyt fektet a testnevelésre, a szabadidő- és a versenysportokra egyaránt, amit az egyetem kiemelt sportösztöndíjjal is támogat. A Georgikon hallgatóinak kézzelfogható közelségben vannak a sportolási lehetőségek, mivel valamennyi sportág elérhető a kollégiumban, illetve annak közvetlen közelségében.

A Campus fontos célkitűzése az evezős sport és a tengeri evezés elterjesztése és felfuttatása, később pedig az utánpótlásképzés is. Ennek érdekében a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó (KATT) során is hangsúlyos lesz a sportág népszerűsítése, mely rendezvényt 2024. május 17-18. között rendez a campus.